066 Kaai 37 Antwerp

Construction of city block with passive apartments

i.c.w. DVVT, META and OFFICE
Procedure Architecture competitions
Client Project 2, Antwerp
Surface 1400 m2
Phase under construction
Date 2012 -

Nieuwbouw van een passief stadsblok in de cadixwijk binnen het kader van de stadsontwikkeling op het Eilandje te Antwerpen.
In gemeenschappelijk ontwerp met de drie architectenbureaus DVVT, META, OFFICE is het stadsblok opgevat als een samengestelde grootvorm naar analogie met de pakhuizen in het havengebied.
Er werden onderliggende gemeenschappelijke principes vastgelegd zoals gevels in steen met een geglazuurde afwerking en een onderliggend gevelraster.
Het hoekgebouw heeft een zeer heterogeen samengesteld woonprogramma van grondgebonden duplexwoningen over één-kamer studios tot penthouse woningen.
Deze diversiteit werd in de gevel vertaald en nog versterkt door de gedifferentieerde raam compositie.
Elke woning heeft een individuele wintertuin die met plooiramen in de zomer als overdekte buitenruimte gebruikt kan worden maar in de winter als extra kamer toch binnen de geïsoleerde thermische schil valt en de compactheid van het gebouw verhoogd.
Deze schakelruimte zorgt voor een aangenaam verschil in ervaring van de woning in relatie tot de seizoenen.
De donkergroene gevel wordt bekleed in hand geglazuurde Portugese tegels met een duidelijke, lichte voeg.
Er ontstaat een spanning tussen schijnbare willekeur van de raamcompositie en het onderliggend tegelraster.
Het hoekgebouw zoekt de grens op van het beginprincipe. De diversiteit is afleesbaar en de hoek wordt benadrukt door de distributie van de openingen in de gevel. Het gebruik van geglazuurde tegels verleent een sterke herkenbaarheid. Een plek wordt gemaakt in de stad.