086 Nova Rode Sint-Genesius-Rode

Construction of an urban villa

Procedure Architecture competition
Client Immpact, Antwerp
Surface 1600 m2
Phase tender
Date 2015 -

De opdracht vraagt een villa met 12 appartementen, in een volume van 3 bouwlagen en een dakverdieping. We groeperen 3 appartementen per bouwlaag rond een centrale kern. Dit is geen binnenkoer, maar een ruime traphal die door zijn afmetingen en materialen een waardige uitstraling krijgt. Een daklicht zorgt voor een lichte, aangename ruimte.

Alle appartementen hebben een eigen sfeer. De woningen op het gelijkvloers genieten van een private tuin. Op de eerste verdieping heeft men een buitenkamer, op de 2e verdieping een loggia. De dakappartementen genieten van een dakterras.
De gestapelde buitenruimtes vormen een expressief onderdeel van het exterieur van het gebouw. Ze gebruiken duidelijk de architectuurtaal van de Villa. Ook de toegang tot het gebouw is expressief vormgegeven. De toegang is zichtbaar van op afstand en vormt een buitenruimte die de transitie tussen exterieur en interieur gradueel opbouwt.

De woningen zijn zo in het plan geschikt dat ze allemaal maximaal genieten van het parkzicht en een optimale bezonning. In de woningplattegronden zet de transitie van publiek naar privaat zich verder. Een ruime inkomhal leidt tot de woonruimtes die vervolgens in een ruimtelijke relatie staan tot de buitenkamers. We beogen een sequentie, een enfilade van duidelijk afgelijnde, voelbare kamers.