087 House of Culture Geluwe Wervik

Construction of a theatre, library and festivity venue

Procedure Architecture competition
Client City Wervik
Surface 3450 m2
Phase building application
Date 2015 -

De site ligt niet ver van de dorpskern, maar toch net er buiten. Om die reden willen we de relatie met het centrum benadrukken. We richten het gebouw naar de dorpskern rond de kerk. Tegelijk zal het Cultuurhuis, dat wat op vandaag als dorpscentrum wordt ervaren beïnvloeden. Er zal een vergroting en ook een verschuiving optreden binnen het dorp. Bovenal zal het Cultuurhuis ook op zichzelf een centrale plek worden. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het belang van het nieuwe programma voor het dorp.

Het betreden van het gebouw gebeurt via een plein. Dit plein richt zich naar de straat en naar de dorpskern en legt er een fysieke relatie mee. Dit gebeurt door de specifieke schikking van de verschillende volumes die verspringen ten op zichte van elkaar. Ze raken elkaar steeds, maar zijn niet overal verbonden.
Zo wordt het voorplein een erf. Er is een doorzicht naar achter, naar de zuidwestkant. Een aangename plek in de late namiddag, een tweede plein.

Het Cultuurhuis is een compositie van een aantal gebouwen. Ze zoeken elkaars nabijheid op, overlappen elkaar, zijn verbonden of raken elkaar. De specifieke locatie en het concrete bouwprogramma vormen het vertrekpunt. Het programma delen we op in enkele grote onderdelen – schouwburg, bibliotheek gecombineerd met leslokalen, polyvalente zaal gecombineerd met jeugdhuis – die we schikken rond een open ruimte. Deze open plaats wordt een plein dat toegang en overzicht biedt en voor gemeenschapsgevoel en verbinding zorgt. Het vervult de rol van een dorpsplein in het klein, de plek waar je elkaar altijd zo maar tegenkomt.

De daken vertalen de gewenste hoogtes van de verschillende functies. Ze geven de gebouwen een eigen identiteit binnen de verwantschap. Ze begrenzen een aantal buitenruimtes die door hun ligging en oriëntatie aanleiding geven tot een verschillend gebruik: een verwelkomend plein richting dorp, een avondplein voor schouwburg en polyvalente zaal, een praktische koer aan de achterzijde van de schouwburg.