093 University Hasselt BE

Extension City Campus Faculty Business Economics

Procedure Architecture competition
Client Hasselt University
Surface 11.000 m2
Phase competition
Date 2016

De aanwezigheid van de Universiteit Hasselt in het stadscentrum is sinds enkele jaren letterlijk voelbaar. De oude gevangenis heeft een transformatie ondergaan van stug, weerbarstig en bovenal gesloten gebouw naar een open huis, een toegankelijke en aantrekkelijke plek waar naast studenten, professoren en docenten ook inwoners van de stad welkom zijn en waar vele nationale en internationale instellingen gebruik van maken voor symposia.
Nu ziet de UHasselt een opportuniteit om de campus uit te breiden met de Faculteit Bedrijfsecenomische Wetenschappen (BEW), een opleiding met ca 1500 studenten. Het uitgebreide programma en de vereiste densiteit verlangen op deze plek een onderzoek naar een evenwichtig geheel dat het gevoel van een stadscampus niet alleen overeind houdt, maar ook versterkt.

Het uitbreiden van de compacte stadscampus biedt een aantal opportuniteiten. De aanwezigheid van de UHasselt in het stadscentrum wordt versterkt en de campus zelf verkrijgt een meerlagige ervaring met een uiterst flexibele werking. Het wordt een geheel van bij elkaar horende gebouwen die elk afzonderlijk een sterke identiteit bezitten.
Tussen de losse volumes worden rechthoekige open ruimtes gecreëerd, die nu eens overdekte of open pleinen zijn, dan eens steegjes of passages – net als in een stad. De paden die gebouwen verbinden slingeren zacht door het groen, en nodigen uit tot een parkwandeling op de campus.
Dit principe van stad in een stad is ook al aanwezig binnen de bestaande Stadscampus. Nieuw en oud lopen in elkaar over en vormen een geheel.