019 De Waterspiegel Ghent

Public Centre for Social Welfare Meulestede

Procedure Architecture competition
Client OCMW Gent
Surface 2025 m2
Phase completed
Date 2005 – 2010

De opdracht is de eerste fase van uitvoering van een architectuurwedstrijd voor de herinrichting van een groot deel van Meulestede-Noord.

Het gebouw huisvest een lokaal dienstencentrum voor OCMW Gent met administratieve, recreatieve en educatieve ruimtes. De site is een klein stadspark in de tuin van een voormalig kasteel.

Het paviljoenachtig gebouw richt zich evenwaardig naar alle zijden. Het dak, zichtbaar vanuit de twee
naastgelegen woontorens, wordt uitgevoerd als groendak. De gevel wordt bekleed met vezelcementplanken van verschillende kleuren. Een bestudeerd kleurenschema zorgt voor een geleidelijke overgang van de overheersende gevelkleur afhankelijk van de context, straat of park.

Bij het betreden van het gebouw komt men in een dubbelhoog foyer terecht, van waaruit men een overzicht heeft op alle functies. Een open trap verbindt beide niveaus en fungeert als oriƫntatiepunt.

Een grote ontmoetingsruimte is gelegen aan de parkzijde. Deze ruimte geniet van extra hoogte onder het dak en staat in visuele relatie met een groot bewegingslokaal op de verdieping.