109 KANAL

een podium voor Brussel

i.s.m. EM2N en Sergison Bates architects
Procedure wedstrijd
Opdrachtgever stichting Kanal
Oppervlakte 39.100 m2
Fase aanbesteding
Datum 2017 -

Niet gewoon een gebouw en een locatie

Het voorstel voor Kanal reflecteert op de positie van het museum van de eenentwintigste eeuw in de samenleving. De voormalige Citroën-garage is het uitgangspunt. Het feit dat een gebouw van deze schaal – 100 × 200 meter – beschikbaar is in het hart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, biedt ongeëvenaarde mogelijkheden die met een nieuw gebouw moeilijk te realiseren zouden zijn. Het gebouw ligt in het hart van het Kanaalplan, het gebied waar nieuwe ontwikkelingen zich richten op een eigentijdse mix van woon-, werk-, vrijetijds- en productieruimtes – de activiteit die historisch gezien verbonden is met het kanaalgebied. Dit is ook het centrum van het zogenaamde ‘croissant pauvre’ – een gebied in Brussel dat de sporen van armoede en werkloosheid draagt, maar juist daarom aantrekkelijk is voor nieuwkomers van allerlei aard: mensen die nieuw zijn in Brussel, jonge gezinnen, kunstenaars, jonge creatieve praktijken.

Een radicaal optimisme dat vertrouwt op wat er is
Het nadenken over dit gebouw, deze locatie, het idee van een cultureel centrum, vraagt om een algemene houding, een aanpak van alle vragen die op het spel staan. Eerder dan een spectaculair gebaar, biedt ons voorstel een houding van radicaal optimisme: kritisch, ontvankelijk, toegewijd, precies. Buiten de comfortzone. Het denken over Brussel, zijn toekomst en zijn complexiteit, vraagt om een radicale aanpak. Niet in termen van architectuur – hier hebben we enkel een intelligente aanpak nodig – maar in termen van de infrastructuur die het gewest zijn inwoners biedt. De ruimtes mogen dan wel herkenbaar zijn, maar de sfeer, de energie, de dynamiek moeten eerder worden beleefd dan getoond. We willen ons radicaal engageren met, en vertrouwen hebben in, datgene wat er is.