113 Ziegeleipark-Areal Horw

Nieuwbouw van appartementengebouw aan de rand van het Ziegeleipark, Horw (Luzern Süd), Zwitserland

Procedure Architectuurwedstrijd
Opdrachtgever Turidomus, Zürich
Oppervlakte 10.000 m2 (excl ondergrondse bouwlaag)
Fase voorontwerp
Datum 2018 -

Voor ons lagelanders is dit een fantastische plek. Midden in het dal, dichtbij het meer en begiftigd met die typische op en neer gaande horizon met, als hoogste punt, de Pilatusberg.
Maar als we dichterbij kijken, rondom het terrein, dan is dit een ongedefinieerde ruimte zonder ankerplaatsen die haar structuur geven. Allleen een rechte spoorlijn die je in een paar minuten in centrum Luzern brengt.

Aan de rand van de oude baksteenfabriek liggen twee grote kavels die ooit voorzien waren om er industriële gebouwen te realiseren. Hier moeten enkele honderd woningen komen, gelijk verdeeld over twee gebouwen.
Hoe maken we op deze plek een plaats met een thuisgevoel?

De nieuwe gebouwen zijn verwant. Ze benutten elkaars kracht om als ankerplaats te fungeren in de omgeving. Het zijn sterke vormen maar zonder dat ze stedelijk zijn. Ze zijn verbonden met de grond waarop ze staan. Hun sokkel is hard en donker en naar boven toe zijn hun gevels lichter, zoals de bomen waarmee ze samen in het park staan.

We vertrekken van de grote schaal van de omgeving en vullen het maximale bouwvolume. Insnoeringen zorgen voor ritmiek en opdeling. Zo wordt binnen de grote schaal ook de kleinere schaal aangebracht die wenselijk is bij het maken van woningen.