011 Woning BDR Brugge

Nieuwbouw van een vrijstaande woning

Opdrachtgever Privé
Oppervlakte 360 m2
Fase Voltooid
Datum 2004 – 2008

De woning is een getrapte aaneenschakeling van ruimtes of volumes die zich diagonaal uitstrekken over de toegelaten bouwzone – en aan de straat- en tevens zuidzijde een ruime voortuin doen ontstaan.
Het huis bezit geen afzonderlijke gevels, er is veeleer sprake van een ontwikkeling van korte geveldelen. Ze zijn uit baksteen en hebben eenvoudige ramen. Aan de tuinzijde staan de ramen dichter opeen. Op de verdieping is er tussen twee volumes in, ietwat weggestopt en bij de ouderlijke slaapkamer, plaats voor een terras.

De gehanteerde vormen zijn eenvoudig en beperkt gehouden, daarin is de woning modern. In een aantal opzichten is de woning ook klassiek: in de plafondhoogtes, in het feit dat de ramen in de woonkamers niet tot op de grond komen, in de vorm van sommige ramen, in het feit dat de garage zich achterin bevindt,…
De relatie tussen binnen en buiten is ‘ingehouden’, binnen en buiten zijn van elkaar gescheiden, er is niet de wens om ze in elkaar over te laten gaan.
Binnenin is er wisselend contact met de ene en andere zijde van het huis. Er zijn door de ramen doorzichten van binnen naar binnen via buiten. Van woonkamer naar keuken kan dit tot tweemaal toe.
De ramen die geen zonnewering behoeven zijn vereenvoudigd tot glasplaten die in het gevelvlak liggen. Het raam boven de inkom is hierop een uitzondering, de glasplaat zorgt hier voor de weerspiegeling van de monumentale bomen.
De hoogte van de borstweringen van deze ramen in de woonkamers laten toe om er op te zitten.
De andere ramen zijn uit natuurlijk vergrijzend hout en bevinden zich vlak met de binnenzijde van de muren. In de nis bevindt zich de zonnewering. In de woonkamer is het houten raam een groot houten kader en lijkt het op een opgehangen schilderij.
Boven de inkom bevindt zich de studeerkamer. Deze is bereikbaar via een trap in de hoek van de woonkamer. Op een dergelijke wijze zijn, aan de tegenovergestelde kant van het huis, de slaapkamers verbonden met de keuken. Deze twee trappen zijn als het ware elkaar spiegelbeeld en maken een lusvormige circulatie doorheen de woning (via het terras) mogelijk.