008 Kloosterhof Pamele Oudenaarde

Nieuwbouw van een rusthuis, service-flats, dagopvang en kortverblijf

Procedure Open Oproep 0215
Opdrachtgever Heilig Hart Oudenaarde
Oppervlakte 4900 m2
Fase voltooid
Datum 2002 – 2010

Aan de Schelde ligt binnen een ommuurde tuin een neogotisch klooster. De laatste bewoners verlaten het pand. Het gebouw is toe aan een nieuw leven. Dan blijkt dat de hedendaagse eisen van comfort en veiligheid voor de toekomstige bestemming van woonzorgcentrum niet te rijmen zijn met de neogotische architectuur. Kan men uitwissen en toch bewaren? Herbeginnen zonder te vergeten? Is de geschiedenis van de plek niet de eerste voorwaarde voor een plek-met-geschiedenis? Oude mensen laten wonen op een historische plek in een nieuw gebouw.

De tuinmuur blijft. Het nieuwe gebouw behoudt het solitaire karakter. Ook is de eigenzinnige bouwrichting, een erfenis van het kasteel dat hier ooit heeft gestaan, gerespecteerd. Geschiedenis op geschiedenis. We bouwen opnieuw een klooster. Metselwerk toont aandacht voor detail. Pandgangen en tuinen bieden een veelheid aan beleving tussen het private wonen en de gemeenschappelijke ruimte in. Mensen wonen niet steeds alleen, niet steeds in groep.

Vloeren zijn van natuursteen of hout. Muren zijn van baksteen. Binnen gekaleid, buiten gebakken met lokale klei en traditioneel vermetst met uitgesproken patronen. Elke woning heeft uitzicht op de Schelde en beschikt over een eigen hal, een woonkamer, een keuken en een badkamer. Het bed staat discreet in een nis. Stap je uit je voordeur, dan is er iets te zien. De gangen hebben deuren aan één kant en ramen aan de andere. Je kan er zitten, babbelen, wandelen. Verdwalen misschien. Iedereen komt overal. Oók in de cafetaria.