003 Woning J Gent

Uitbreiding van een rijwoning

Opdrachtgever Privé
Fase voltooid
Datum 2000 – 2001

De opdracht laat zich eenvoudig formuleren. Een journalist, eigenaar van een rijwoning in het centrum van Gent, heeft omwille van een grote liefde voor het koken een AGA fornuis gekocht. Hij wenst hierrond een keuken te bouwen.
De klassieke Vlaamse achterbouw met keuken met bovenlicht dient hiertoe te worden vervangen.
Een nieuwe badkamer dient eveneens in de uitbreiding te worden opgenomen.
Het nieuwe volume situeert de keuken niet direct aansluitend op de achterzijde van de rijwoning maar achter in de tuin. De volledige oppervlakte van het kleine perceel wordt voelbaar en bruikbaar. Een buitenkamer wordt opgenomen in de opeenvolging van ruimtes. Een maximale lichttoetreding in bestaande en nieuwe ruimtes wordt gerealiseerd.
De eetkeuken wordt achter in het volume gelokaliseerd. De vrijstaande rode AGA wordt vergezeld van een eiken werktafel met spoelbak, een compact kastenvolume bevat de berging.
De badkamer sluit aan op het bestaande huis en geniet van zicht op de buitenruimte. Een bad wordt in de grond verzonken, een houten plateau erbovenop maakt het bruikbaar als open douche. De verbinding tussen de woning en de keuken wordt ingericht met een bibliotheekkast en kleine werktafel.
Het eenlagige volume wordt uitgevoerd als een continue beweging van hellende dakvlakken met verschillende nokhoogtes. Het materiaalgebruik is rigide: geschilderd metselwerk voor de wanden, leisteen voor de vloer, geschilderde multiplex voor de plafonds. Het schrijnwerk wordt uitgevoerd in natuurlijk vergrijzend hout. De opengaande delen worden in verschillende kleuren geschilderd. Twee schuiframen laten toe de hoek keuken-tuin volledig te openen.