085 Portus Gent

Herinrichting van voormalige Belgacom toren en nieuwbouwvolumes & uitbreiding

i.s.m. Sergison Bates architects
Procedure Architectuurwedstrijd
Opdrachtgever Gedevco NV
Oppervlakte 32.000 m2
Fase wedstrijd
Datum 2015

Dit ontwerp betreft de herinrichting van de voormalige Belgacom toren en de toevoeging van enkele nieuwbouwvolumes op de Portus-site.
De toren wordt geïntegreerd in de stad Gent. Dit betekent dat er gewerkt moet worden op verschillende niveaus. De toren zelf heeft nood aan een nieuwe identiteit, dat spreekt voor zich.
De compositie van de nieuwe gebouwen zorgt voor een graduele integratie van de toren in het stedelijk weefsel. De bebouwing sluit aan bij de gedachte van het 19e eeuwse stadsblok en definieert duidelijke randen, straten en ontmoetingsplaatsen. De volumes zijn echter morfologisch verwant aan de toren, ze vormen er een familie mee. Hun onderlinge evenwijdigheid zorgt voor een duidelijke relatie en de licht oplopende hoogtes naar de toren toe zorgen voor een rustige inbedding van het bestaande gebouw in de omgeving. De toren wordt uit zijn isolement gehaald.
Eén gebouw staat aan de Keizer Karelstraat en definieert mee het nieuwe voorplein. Zes andere volumes staan langs de oevers van beide stromen. De toren wordt geïntegreerd in het ensemble en het ensemble wordt geïntegreerd in de stad.