090 Woning B Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

Ontwerp voor een uitbreiding van het woonhuis

Procedure Privé
Oppervlakte 50 m2 (uitbreiding)
Fase aanbesteding
Datum 2015 -

Het oud huis in het pajottenland is net te klein en het contact met de grote tuin kan beter. De zon schijnt overdag over het hekken aan de straatkant en ’s avonds vanonder de kruin van een grote rode beuk. Even verderop staat de kerk.
In de zijtuin tegen de westgevel en dichtbij de beuk breiden we het huis uit met een keuken en een eetkamer. We willen niet dat de nieuwe ruimtes aanvoelen als een aanbouw maar dat ze deel zijn van de klassieke opbouw van kamers. Dit is niet vanzelfsprekend, het huis heeft een statige en compacte vorm en de begane grond is verhoogd.
Het nieuwe volume nestelt zich onder een kleed van schaliën dat de westgevel afschermt voor het ombuigt tot hellend vlak – als deelden huis en aanbouw hetzelfde dak. Met dezelfde vloeiende beweging verbindt het houten dakgebinte het plafond van de woonkamers in het huis met de nieuwe gevel en de tuin.
Het gebruik van natuurlijke materialen, leem en hout, benadrukt de transitie naar het formele karakter van de woning naar het informele van het landschap.