064 Gebouw Z Universiteit Antwerpen

Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen

Procedure Architectuurwedstrijd
Opdrachtgever Universiteit Antwerpen
Oppervlakte 8670 m2
Fase wedstrijd
Datum 2012

Het samensmelten van de opleidingen Industrieel ingenieur van de Artesis Hogeschool en de Karel de Grote Hogeschool leidt tot een nieuwe Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.

Een aantal eenvoudige, robuuste volumes huisvesten op een logische manier het programma in de gevraagde relatie tot het maaiveld. De volumes definiëren een aantal buitenruimtes en verlenen de universiteit een open, toegankelijk en publiek karakter in het park. Een publiek plein aan de inkomzijde is gericht naar de Groenenborgerlaan en naar de huidige universiteitscampus. Rond een werkkoer zijn de ruimtes gegroepeerd waar regelmatig laden en lossen vereist is. Het optionele deel is een apart te bouwen volume tegen de Noordzijde van het basisvolume aan.

Een school met een groot aantal laboratoria prikkelt de verbeelding. Meer dan een klassiek schoolgebouw, mag het de stoerheid hebben van een fabriek. Een stadsfabriek in een park. Een verfijnd samenspel tussen ruimtes van uiteenlopende schalen, logisch gestapeld, gekoppeld en geschakeld.
De afleesbaarheid van schaal en stapeling in de gevel biedt de mogelijkheid de ongewone inhoud op een indirecte manier te communiceren. Zijn vreemdheid uit te stralen en nieuwsgierigheid op te wekken. De techniciteit van de opleiding wordt op een aantrekkelijke manier gecommuniceerd, zonder te vervallen in een hoogtechnologisch jargon.

Beton treedt op als belangrijkste materiaal. Naast de technische kennis die hier wordt vergaard over dit materiaal, zal het gebouw de veelzijdigheid van dit materiaal uitstralen: aspecten van productie en afwerking, ruwheid versus verfijning. Het is de betrachting met de uitwerking van binnen- en buitengevels, vloeren, wanden en plafonds een poëtisch geheel te verkrijgen. Geen stalenkaart van de mogelijkheden, wel een onverwachte toepassing van het materiaal, dat de studenten op elk moment kan inspireren.

Kleur, structuur en plaatsverdeling voegen een tweede, soms onverwachte laag toe aan de gevel. Bepaalde verhoudingen worden genegeerd, andere versterkt. De compositie wordt gelaagd.
Ook in het interieur wordt beton ingezet om de directheid van de structurele opbouw en de logica van de grootschalige laboruimtes te benadrukken.