033 Foppens 16 Brussel

Herbestemming, verbouwing en renovatie oude drukkerij tot woningen, kunstenaarsatelier en architectuurbureau

Het industriële gebouw met zijn uitgesproken betonskelet en bakstenen invullingen werd zoveel mogelijk met behoud van het bestaande materiaal en ruimtelijk karakter verbouwd, nieuwe materialen werden met aandacht voor duurzaamheid en aansluitend bij het bestaande karakter gekozen.

De oude circulatie werd hergebruikt, de betonnen structuur vrijstaand en zichtbaar opgevat.
Het donkergroene houten schrijnwerk werd vervangen door nieuw houten schrijnwerk met sterk verbeterde isolatiewaarde en dichting, maar nauw aansluitend op de oude profilering en proporties van het bestaande schrijnwerk.

De nodige ingrepen voor akoestische isolatie tussen de woningen en de technische installaties zoals de vloerverwarming, elektrische tracees werden in een nieuwe deklvoer in anhydrietchape ingewerkt.

Op strategische plaatsen werd het gebouw geopend en werden ruimtes voor groen en licht gecreëerd.
De voormalige overdekte binnenkoer werd herbestemd tot binnentuin omgeven door een omgekeerde serregevel onder de oude filigrane staalspanten met klinknagels die het vroegere dak steunden.

De woningen hebben elk een inpandig terras aan de zuidzijde.
Het hoogste dak werd aangelegd als gemeenschappelijke tuin met semi-intensief groendak in sterke glooiingen.
Door strategische keuzes in de verdeling van de lasten kon deze tuin gerealiseerd worden op het bestaande dak in beton zonder bijkomende structurele versterkingen.
De voormalige parkeerstrook voor het gebouw werd aangelegd als groene entree tot het architectenbureau.

publicatie