099 Symbiosis Oostende

Nieuwbouw van co-housing voor senioren op het erf van de oude Sandershoeve

Opdrachtgever Symbiosis vzw
Oppervlakte 1.800 m2
Fase voorontwerp
Datum 2017 -

De oude Sandershoeve ligt in de polders net achter de kustlijn. De typische langgevelhoeve maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht van Stene, een dorp vlakbij Oostende. De landbouwgronden van de hoeve worden weldra omgevormd tot een publiek agrarisch park.

Deze kwaliteiten maken van Sandershoeve een even bijzondere als moeilijk te herstemmen site. Een samenwerking tussen de stad Oostende en Symbiosis, die cohousing verzorgt voor senioren, biedt een oplossing.

De stad investeert in het voorerf en zal een deel van de schuur gebruiken tbv het agrarisch park. Symbiosis zal het grootste deel van de hoeve betrekken en, op de plaats van enkele bouwvallen, een volume optrekken voor 18 huishoudens.Tussen beide gebouwen vormt zich een collectief erf met privaat karakter.

De oudbouw wordt waar nodig hersteld en terug netjes wit gekalkt, terwijl het nieuwe volume een houten constructie wordt, bekleed met donkere planken. De hoeve reguleert de site en combineert haar nieuwe publieke roeping met – en ondanks – een overwegend private invulling. Zo blijft ze het belangrijkste gebouw, ondanks de gevoelig grotere omvang van de nieuwbouw.